Diğer tüm lisanslı piyasa oyuncularında olduğu gibi, lisanslı yenilenebilir enerji santralleri de üretecekleri elektrik miktarını saatlik bazda tahmin etmek zorundadır. Bu tahminler EPİAŞ’a satış teklifleri ile, TEİAŞ’a ise Kesinleşmiş Günlük Üretim Programı (KGÜP) bildirimleri ile iletilmektedir. Sürekli bir tahminleme ve veri girişine ihtiyaç duyulan bu operasyon, güvenilir bir tahmin modeli, EPİAŞ ve TEİAŞ sistemlerine yüksek bir hakimiyet, düzenli mevzuat takibi ve vardiyalı olarak çalışan kalabalık bir iş gücü gerektiren maliyetli bir süreçtir.
EPİAŞ ve TEAİŞ’a bildirilen üretim tahminleri ile santralde gerçekleşen saatlik üretimler arasındaki farklar, bu kurumlar tarafından, Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 110. Madde’sinde yer alan hesaplama metodolojisi kullanılarak çok yüksek tutarlarda cezalandırılmaktadır. Dengesizlik Maliyeti , lisanslı üretim şirketlerine EPİAŞ ve TEİAŞ tarafından sırasıyla yansıtılan Enerji Dengesizlik Cezası ve Kesinleşmiş Üretim Programı Sapma Tutarı (KUPST) bedellerinin toplamıdır.
Özellikle rüzgar ve güneş enerjisi ile hidroelektrik santrallerinde hava durumuna bağlı olarak çok farklılaşabilen üretimler, sıklıkla yaşanabilen teknik problemler ve tahminleme modellerindeki sapmalar, üretim gelirlerinin %20’sine varan Dengesizlik Maliyeti kayıplarına neden olmaktadır.
Türkiye’nin 81 ilinde yer alan lisanslı tüm hidro, güneş, rüzgar, jeotermal, biokütle tesislerine Yenilenebilir Santral Yönetimi hizmeti vermekteyiz.
YEKDEM’e dahil olan tesislere de Yenilenebilir Santral Yönetimi hizmeti verebiliyor musunuz?
Evet, YEKDEM’e dahil olan tüm tesisler Yenilenebilir Santral Yönetimi hizmetimizden faydalanabilmektedir. Tesisinizin YEKDEM kapsamında olması anlaşma modellerimiz ve günlük operasyonlarımızda hiçbir fark yaratmamaktadır.
2016 yılında değişen YEKDEM mevzuatı ile, YEKDEM’de bulunan santraller de kendi piyasa operasyonlarını yönetmek ve bu operasyonlar sonucunda ortaya çıkan dengesizlik maliyetine katlanmak zorunda kalmıştır. Gain Enerji, santraliniz için yapmakla yükümlüğü olduğunuz tüm piyasa operasyonlarını ve bu operasyonlar sonucunda oluşan tüm dengesizlik maliyetlerini üstlenmektedir. Şirketinizle EPİAŞ arasında yapılan YEKDEM borç/alacak faturalaşması ve bu faturaların ödemesi, yine EPİAŞ ile sizin aranızda aynı şekilde devam edecektir.
Evet, operasyonları bize devrettikten sonra da EPİAŞ’tan gelen günlük ödemeleri almaya devam edebilirsiniz.
Yenilenebilir Santral Yönetimi hizmetimiz kapsamında, iki farklı anlaşma modeli ile sizlere hizmet vermekteyiz. Günlük Gelir Modeli olarak adlandırdığımız hizmet tipimizde, üretimleriniz santralinize ait olan EPİAŞ hesapları aracılığıyla doğrudan spot piyasaya satılmakta ve günlük avans ödemeleri yine aynı şekilde EPİAŞ tarafından doğrudan sizin Takasbank hesaplarınıza aktarılmaktadır.
Evet, bankanızla şirketiniz arasındaki temlik anlaşması kapsamında da Gain Enerji tarafından verilen Yenilenebilir Santral Yönetimi hizmetini alabilirsiniz. Bankanızın talep etmesi durumunda, Gain Enerji ile yapılacak tüm faturalaşmalarınıza istinaden bankanıza temlik onay yazısı verilmektedir.
YEKDEM kapsamındaki santrallere, dengesizlik maliyetlerine ve günlük piyasa operasyonu giderlerine istinaden, EPİAŞ tarafından spot piyasa fiyatlarının belli bir yüzdesi oranında tolerans ödemesi yapılmaktadır. Gain Enerji ise, tüm operasyonlarınızı ve dengesizlik maliyetinizi EPİAŞ tarafından sizlere sağlanan bu toleransın daha altında bir bedelle üstlenerek, arada kalan ekstra faydayı da YEKDEM üzerindeki kazancı taahhüt ederek şirketinize bırakmaktadır. Böylelikle tüm piyasa operasyonlarından ve dengesizlik maliyetlerinden bağımsız olarak, santral sahipleri sene boyunca elde edeceği geliri sabitleme imkanına kavuşmaktadır..
Evet, kendi operasyonlarını yöneten ancak yine de dengesizlik maliyetlerinde düşüş hedefleyen tüm lisanslı piyasa katılımcıları, Gain Enerji tarafından verilen Dengeden Sorumlu Grup hizmetinden yararlanabilmektedir.
Yeşil enerji; su, güneş, rüzgâr gibi doğal kaynaklardan elde edilen ve doğal yaşam döngüsü içerisinde yenilenen enerji türüdür.
Yeşil enerji kaynakları, fosil yakıtların çevre üzerinde yıkıcı etkilere neden olan sera gazları gibi kirletici maddeler üretmezler ve iklim değişikliğine neden olmazlar. Bununla birlikte, yeşil enerji kaynakları, elektrik enerjisine erişimi olmayan kırsal bölgeler de dahil olmak üzere, tüm dünyada kolayca bulunabilirler.
Yeşil Enerji Sertifikası, bir tüketicinin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini kanıtlamak için kullanılan ve ulusal ve global ölçekte geçerliliği olan sertifikalandırma sistemleridir. Yeşil Enerji Sertifikaları elektrik tedariğinden bağımsızdır, yani bir tüketici elektriğini bir başka tedarikçiden alırken, Yeşil Enerji Sertifikasını Gain Enerji’den sağlayabilir. Yeşil Enerji Sertifikası alabilmek için, tüketicinin yeşil enerji kaynaklarına doğrudan bir hat ile bağlanması ve tesisatını değiştirmesine gerek yoktur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2018 yılında aldığı karar neticesinde, yıllık elektrik tüketimi, yüksek tüketim limitinin1 üzerinde gerçekleşen tüketiciler, EPDK tarafından belirlenen nihai tüketiciler için geçerli tarife fiyatlarından elektrik tedarik etme hakkını kaybetmiştir. Bu tüketicilere, serbest tüketici haklarını kullanmamaları durumunda uygulanacak tarife, spot piyasada gerçekleşen elektrik fiyatları (Piyasa Takas Fiyatı -PTF-) ile YEKDEM bedelinin toplamına ve bu toplam bedel üzerinden alınacak hizmet bedeline endekslenen Son Kaynak Tarifesi’dir.
1: 2022 yılının Kasım ayı itibariyle, Mesken kullanıcıları dışında kalan tüm abone grupları için yüksek tüketim limiti yıllık 1.000.000 kWh olarak belirlenmiştir.